فهرست مطالب

مجله مطالعات اجتماعی ایران
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 58، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سجاد بهمنی*، معصومه باقری، مژگان پیرک صفحات 3-27

    از زمان گسترش ویروس کرونا در سطح جهان به تبع سایر بخش های مختلف، نظام آموزش و پرورش و امر تحصیل نیز با چالش و مشکلات بسیاری مواجه شده، به طوری که امروزه آموزش برخط جایگزین آموزش حضوری در سایر مدارس و موسسات آموزشی و علمی شده است. در استان لرستان نیز همچون سایر مناطق شهری و روستایی ایران، امر آموزش در بستر شبکه شاد در حال تداوم است. در جهت مداقه در تجارب ذینفعان تعلیم و تربیت مجازی، این پژوهش به دنبال فهم تجارب معلم ها و دانش آموزان درباره آموزش مجازی در شبکه شاد است. روش مورد استفاده در این پژوهش، نظریه داده بنیاد است. داده‏های این پژوهش از طریق مصاحبه عمیق و شیوه نمونه‏گیری هدفمند  نظری با 22 نفر از ذینفعان مرتبط با این پدیده گردآوری و جهت تحلیل داده‏ها از پنج شیوه کدگذاری باز و تشخیص مفاهیم، توسعه مفاهیم در جهت ابعاد و ویژگی ها، تحلیل داده ها برای زمینه، وارد کردن فرایند به تحلیل و یکپارچه سازی مقولات استفاده شد. بعد از کدگذاری، دوازده مقوله اصلی از داده ها پدیدار شد که هریک از مقوله ها به صورت کامل با استناد به متن مصاحبه ها مورد تحلیل قرار گرفته اند. پاردایم ظهوریافته شامل سه بعد شرایط، کنش تعامل‏ها و پیامدهاست که در بعد شرایط شامل تعطیلی مدارس به دلیل گسترش ویروس، اجباری شدن آموزش برخط، غفلت از روش تدریس برخط در برنامه درسی تربیت معلم، چالش فرهنگیان برای ضبط صدا و تصویر در خانه، شکاف دانش والدین و محتوای کتب دانش آموزان و در بعد کنش تعامل شامل چالش خانواده در تامین تجهیزات مجازی، چالش تامین هزینه بسته های اینترنت، گریز مستمر دانش آموزان از شبکه شاد به سایر شبکه های اجتماعی و در بعد پیامدها شامل یادگیری پایین، تغییر کیفیت تعامل دانش آموز و معلم در کلاس برخط شکل گرفته‏اند.

    کلیدواژگان: تجربه آموزش مجازی، فرهنگیان، روش نظریه داده بنیاد، شبکه شاد، استان لرستان.
  • مجتبی حمایت خواه*، حسن صفرزاده صفحات 28-46

    بیماری ایدز امروزه مسیله‏ای بهداشتی اجتماعی است که در اذهان عمومی به دلیل انتقال منحصربه فردش، به صورت پدیده ای منفی و کج روانه برساخت می شود که از این حیث پیامدهای اجتماعی و روانی بس گرانی بر افراد مبتلا به این بیماری تحمیل می شود. . لذا این نوشتار با هدف مطالعه تجارب افراد مبتلا به ایدز از انگ اجتماعی، در شهر جهرم انجام شده است. پژوهش حاضر با رویکردی کیفی به روش پدیدارشناسی تفسیری انجام شده ‏است. داده ‏‏ها از طریق مصاحبه عمیق و نیمه‏ ساختاریافته و یادداشت‏ها در عرصه جمع‏ آوری و به روش دیکلمن و همکاران تجزیه و تحلیل شد. جامعه پژوهش شامل همه افراد مبتلا یه ایدز در شهرستان جهرم بودند که تعداد 21 نفر به روش نمونه‏ گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. با تحلیل محتوای مصاحبه ‏های انجام شده، سه مفهوم ترس از افشا شدن، پیش داوری و قضاوت نادرست و تبعیض به عنوان مضمون های اصلی انگ اجتماعی استخراج شدند. مطالعه حاضر نشان داد که مهم ترین مشکل افراد مبتلا به ایدز، انگ اجتماعی و نگاه های غضب آمیز افراد جامعه است. این مسیله غالبا به دلیل فقدان یا کمبود آگاهی عمومی برجسته تر می شود. فرد مبتلا به ایدز همواره موردقضاوت و پیش داوری های اطرافیان خود قرار می گیرد و این امر بر روی تعامل اجتماعی بیمار و سبک زندگی وی تاثیر می گذارد. ازاین رو، با افزایش آگاهی عمومی درمورد این بیماری و نحوه انتقال آن و همچنین ارایه خدمات مشاوره ای مناسب به افراد مبتلا در جهت سازگاری با آن و بهبود کیفیت زندگی، می توان حیات این بیماران را با امید و رضایت بیشتری مواجه ساخت.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، پدیدارشناسی، انگ اجتماعی، برچسب، ایدز
  • محمدامین زندی*، فرشته طوسی صفحات 47-71

    ‎ تامل در جنبش دانشجویی، بیانگر تحولات مختلف است؛ تحولاتی که اثرگذاری متفاوتی را در سطح جامعه درپی داشته است. اما هر چقدر که مطالعه عمیق تری در رابطه با جنبش دانشجویی انجام شود، بیشتر به این نکته پی می‏بریم که سازوکارها و روابط قدرت در بین زنان و مردان در این جنبش باهم متفاوت بوده است. به گونه ای که به نظر می رسد زنان در این میدان، به صورت استثنایاتی حضور داشته اند. در این پژوهش با هفده نفر از زنان فعال در انجمن های اسلامی دانشگاه های تهران بین سال های 1392 تا 1396، مصاحبه عمیق انجام شده و با استفاده از روش پدیدارشناسی، فرایند طرد و حذف زنان، مورد واکاوی قرار گرفته است. درنهایت نیز این فرایندها به سه بخش برون جنبشی، درون جنبشی و کنشگر تقسیم و ذیل هر کدام هم زیرشاخه های متفاوتی بیان شده است. در بخش برون جنبشی، باور و اعتقادات عمومی و خانواده در کنار ساختارهای تثبیت کننده نابرابری، به عنوان مانعی برای فعالیت زنان بیان می شوند. در بخش درون جنبشی، مقاومت در برابر تغییر جایگاه مردانه و استفاده ابزاری از زنان نقشی مهم در حذف و یا کم رنگ شدن آن ها در جنبش دانشجویی دارد. در بخش کنشگر نیز، فقدان خود، نقش بسیار مهمی در حذف زنان در جنبش دانشجویی را برعهده دارد.

    کلیدواژگان: جنبش دانشجویی، فعالان دانشجویی زن، طرد و حذف زنان، کلیشه های جنسیتی، انجمن های اسلامی
  • نگین نظری، محمد فرهادی* صفحات 72-96
    مسیله اصلی این مکتوب تبیین نقش دولت در حاشیه نشین شدگی در شهر کرمانشاه است. از این منظر استدلال می کند دولت در ایران از طریق دسترسی به رانت و توزیع آن به حاشیه نشین شدگی برخی گروه ها دامن می زند که حاشیه سازی برخی مناطق شهری تنها یکی از بخش های رویت پذیر آن است. روش این پژوهش انتقادی است و دلالت های پنهان داده های موجود را در پرتو نظریه اقتصاد سیاسی آشکار می کند. این روش به نوع داده حساس نیست و از انواع داده های موجود، اسناد و منابع بهره می گیرد. پژوهش به این نتیجه رسیده که حاشیه نشین شدگی در کرمانشاه از آغاز شکل گیری دولت مدرن در ایران تحت تاثیر مداخلات دولت از رهگذر برنامه های اقتصادی و اجتماعی پدید آمده و گسترش یافته است. برنامه های دولت های بعدی نیز برای حل معضل به بنیاد این پدیده اصابت نکرده است. تعبیر حاشیه نشین شدگی به مثابه پدیده ای معلول اقتصاد سیاسی کلان و تحلیل مکانیسم های متنوع آن، پیشنهاد این مقاله برای بازاندیشی این معضل اقتصادی و اجتماعی است.
    کلیدواژگان: دولت، حاشیه نشین سازی، توسعه، اقتصادسیاسی، کرمانشاه
  • خدیجه کشاورز* صفحات 97-121
    ذهنیت دانشجویان دانشگاه های تهران نسبت به مناسبات میان جنسیتی در خانواده و تصورات و انتظارات آنان از خانواده مطلوب خود موضوع این تحقیق است. رویکرد روش شناختی پژوهش حاضر، رویکردی کیفی است. از میان دانشجویان سه دانشگاه تهران، امیرکبیر و الزهرا با 32 دانشجوی دختر و پسر در خرداد و تیر 1399 مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. داده های به دست آمده با روش تحلیل تماتیک بررسی شدند. یافته های پژوهش در سه محور انتظارات از زندگی مشترک، هرم قدرت در خانواده و تقسیم جنسی کار خانگی نشان می دهند که دختران و اغلب پسران مشارکت کننده در پژوهش به خانواده نگاهی مثبت دارند و آن را مامن آرامش بخشی می خواهند که فرصت های رشد و بالندگی را برای اعضایش فراهم کند. بخش مهمی از مشارکت کنندگان به خانواده پدرسالار نقد دارند و برای خود خانواده برابرتر مطالبه می کنند. رابطه فرادست فرودست مردانه زنانه در جنبه های مهمی از زندگی برای بخش مهمی از مشارکت کنندگان مورد تردید واقع شده است، گرچه این گرایش همچنان در میان بخشی از مشارکت کنندگان وجود دارد. درنهایت می توان دال مرکزی یافته های تحقیق را ابهام هنجاری در نگرش دانشجویان نسبت به خانواده دانست. آن ها الگوی خانواده پدرسالار را نقد می کنند، اما در شناخت و پذیرش الزامات خانواده مدنی با ابهام روبه رو هستند. این ابهام مختص دانشجویان نیست و بخشی از تغییرات بزرگ تر در مناسبات جنسیتی و الگوی خانواده در ایران امروز است.
    کلیدواژگان: ذهنیت، خانواده، دانشجو، دانشگاه های تهران، تقسیم کار جنسی، مطالعه کیفی
  • مرضیه شهریاری*، عبدالرضا نواح صفحات 122-143

    بررسی اپیدمی‏های جدید نیازمند نوعی تفسیر برساختی و تبارشناسانه جهت تجزیه و تحلیل زمینه بروز آن است. هدف پژوهش حاضر، فهم تجربه زیسته کنشگران از موانع و منافع درک شده در پیشگیری از بیماری کرونا در استان خوزستان است. بدین منظور در قالب یک طرح کیفی، 24 نفر از شهروندان، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته مورد مطالعه قرار گرفتند و درنهایت، داده های حاصل از آن ها با استفاده از روش کلایزی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحلیل تجارب مشارکت کنندگان شامل هشت مضمون اصلی به ترتیب شامل نگاه اسطوره‏ای به بیماری، مناسک‏گرایی، نقش کنشگران محلی، عدم تعلق اجتماعی، چاره اندیشی برای هویت ضایع شده، ضعف رسانه به عنوان میانجی پرقدرت، عدم نظارت مسیولان، فقدان قدرت به توانمندی است. طبق یافته‏ها، نقش ساختار عاملیت در اتخاذ رفتار پیشگیری کننده از ویروس کرونا حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، منافع و موانع درک شده، پدیدارشناختی، کرونا، فقدان قدرت به توانمندی
|
  • Sajad Bahmani *, Masoume Bagheri, Mozhgan Pirak Pages 3-27

    Since the outbreak of the coronavirus worldwide, the education system has faced many challenges and problems So today, online education has replaced to face-to-face education in other schools and educational and scientific centers education in the context of Shad network is continuing in lorestan province as in other urban and rural areas of Iran In order to study the experiences of virtual education stakeholders, this study seeks to understand the experiences of teachers and students about virtual education in Shad Network.The method used in this research is grounded theory, 2015 version of Corbin and Strauss, as one of the main qualitative research methods. The data of this study were collected through in-depth interviews and purposive-theoretical sampling method with 22 stakeholders related to this phenomenon and to analyze the data from five methods of open coding and concept recognition, concept development in terms of dimensions and features,The emerging paradigm includes three dimensions In terms of conditions (school closures by the outbreak of the virus, compulsory online education, neglect of the education online method in the teacher training curriculum, the challenge of educators to record audio and video at home, gap in parental knowledge and the content of student books) and in The action-interaction dimension (family challenge in providing figurative equipment, the challenge of financing Internet packages, students' continuous escape from the shad network to other social networks) and the consequences dimension (low learning, changing the quality of student-teacher interaction in the online classroom ) Are formed.

    Keywords: Virtual Education Experience, teachers, Grounded Theory Method, Shad Network, Lorestan province
  • Mojtaba Hemayatkhah *, Hasan Safarzadeh Pages 28-46

    Nowadays, AIDS is an asocial health issue constructed in the public mind as a negative and perverse phenomenon due to its unique ways of transmission. In this regard, the social and psychological consequences are severe for people with this disease. Therefore, this article aims to study the phenomenology of the experiences of people with AIDS from the Social Label in the city of Jahrom. The current research was conducted with a qualitative approach using interpretive phenomenology. Data were collected through in-depth and semi-structured interviews and notes in the collection field and analyzed by Dickelman et al method. The study population included all people with AIDS in Jahrom; those 21 people were selected by purposive sampling. By analyzing the content of the interviews, three concepts of fear of disclosure, prejudice, misjudgment, and discrimination were extracted as the main themes of the Social Label. The present study showed that the most important problem of people with AIDS is the Social Label and wroth views of people in society. A lack of public awareness often exacerbates this. A person with AIDS is constantly judged and prejudiced by those around him, affecting the patient's social interaction and lifestyle. Therefore, by increasing public awareness about this disease and how it is transmitted, as well as providing appropriate counseling services to patients to adapt to it and improve their quality of life, the lives of these patients can be faced with more hope and hope satisfaction.

    Keywords: Lived experiences, Phenomenology, social label, labels, HIV, AIDS
  • Mohammadamin Zandi *, Fereshteh Tousi Pages 47-71

    Contemplation over the students’ movement reflects different developments.Developments which have had various impacts throughout the society.But the deeper the study of the students’ movement, the more the realization of the differences of the mechanisms and power relations between men and women in this movement.So much that it seems women have appeared only as exceptional cases.In this research, a thorough interview was conducted with 17 female student activists in Islamic associations of universities of Tehran between 1392 and 1396, applying the phenomenological approach, analyzing the issue of exclusion and elimination of women, describing the mechanism exclusion and elimination, without determining their effectiveness level.The main question of this study is, how the processes of exclusion and elimination of women in the students’ movement ؟ Ultimately, these processes are divided into three;Inner mechanism of movement, outer mechanism of movement and individual sections, each with different sub- categories.

    Keywords: “students’ movement”, ” female student activists”, ” exclusion, elimination of women”, ” gender stereotypes”, “Islamic associations”
  • Negin Nazari, Mohamad Farhadi * Pages 72-96
    The main subject of this article is to explain the role of the government in urban marginalizing in Kermanshah. In this regard, he argues, the government in Iran, through access to rent and its distribution, encourages the marginalizing of some groups, of which the marginalizing of some urban areas is only one of the visible parts. The method of this research is critical and try to make the hidden implications of the available data in the light of the theory of political economy. This method is not sensitive to data types and uses existing data types, documents and resources. The research has concluded that marginalizing in Kermanshah has emerged and developed with the beginning of the formation of modern government in Iran under the influence of government interventions through economic, programmatic and social. The plans of subsequent governments to solve this problem have not been effective. The interpretation of marginalizing as a phenomenon of politial-economy factors and the analysis of its various mechanisms, the proposal of this article is to rethink this economic and social problem.
    Keywords: Government, Urban Marginalizing, development, Political Economy, Kermanshah
  • Khadijeh Keshavarz * Pages 97-121
    This research focuses on the mindset of students in Tehran universities towards inter-gender relationships in the family and their perceptions and expectations of their ideal family. The methodological approach of the current research is a qualitative approach. Semi-structured interviews were conducted with 32 male and female students from three universities in Tehran,. The obtained data were analyzed by thematic analysis method. The findings of the research in the three axes of expectations from married life, the pyramid of power in the family and the gender division of domestic work show that the girls and most of the boys participating in the research have a positive view of the family and want it to be a comforting place that provides opportunities for growth and development for its members. Majority of the participants criticize the patriarchal family and claim more equality in the family. The superior-inferior, male-female relationship in important aspects of life have been questioned by a significant part of our participants, although this attitude still exists among some participants. Finally, the normative ambiguity in the attitude of students towards the family can be considered as the central axe of the research findings. Students criticize the patriarchal family model, but they are ambiguous in recognizing and accepting the requirements of the civil family. This ambiguity is not specific to students; it is part of the larger transformations in gender relations and family patterns in Iran today.Keywords: mindset, family, student, Tehran universities, sexual division of labor, qualitative study..
    Keywords: mindset, ' family', student' sexual division of labor' qualitative study
  • Marziyeh Shahryari *, Abdolreza Navah Pages 122-143
    Background and purpose

    The study of new epidemics requires a structural and genealogical interpretation to analyze the background of its occurrence. The purpose of the current research is to understand the lived experience of activists from the perceived obstacles and benefits in the prevention of corona disease in Khuzestan province.

    Method

    For this purpose, in the form of a qualitative design, 24 citizens were selected by purposive sampling and studied using in-depth semi-structured interviews, and finally, the data obtained from them were analyzed using the Clayzy method. Was analyzed.

    Findings

    The analysis of the participants' experiences led to 8 main themes, including a mythological view of the disease, ritualism, the role of local activists, lack of social belonging, finding a solution for the lost identity, the weakness of the media as a powerful mediator, lack of the supervision of officials is a lack of power instead of capability.

    Conclusion

    According to the findings, the role of structure-agency is important in adopting preventive behavior against the corona virus.

    Keywords: Lived Experience, perceived benefits, obstacles, Phenomenology, CORONA, lack of power to capability